‘t Park designed by Cube Architecten

53ff66a2c07a807fce00007a_-t-park-cube-architecten__ylf2130-1000x687

In August 2013 the City of Amsterdam gave the go-ahead for the redevelopment of an old store room under one of their offices on Jodenbreestraat in Amsterdam into a multifunctional plaza. This plan is part of the new flexible housing concept for their offices, which can be densified through realization of such plazas. CUBE is, after a closed competition, asked to develop this 530 m2 plaza. According to the City of Amsterdam it had to become an attractive area with an extraordinary appearance.

53ff6688c07a807fce000079_-t-park-cube-architecten__ylf2018_mens-1000x593

The semi-public plaza can be used for working, collaborating, meeting, or eating and drinking the organic coffee, juices and sandwiches from the bar. There is also the possibility for holding presentations and meetings. The more functional parts of the program are efficiently packaged in simple volumes in such a way that they form an open space for the plaza. The entrance area of the huge office building was redeveloped with a new reception desk and added to this new plaza. Although the fire separation in the building needed to be changed for this, the open connection between the entrance and the plaza was really important to make the new addition really part of the whole building.

53ff666bc07a808be600006f_-t-park-cube-architecten__ylf1966_plant_omlaag___mens-1000x625

By this a space was added to the building with the peace and playfulness of a green park. Large different plant cages hang like a canopy between the real birch trunks. Along the large glass doors planters are hung that form a natural filter. On the walls a print of the shadows of the leaves was used, and the floor has a natural outside look: with its gray / brown tones. The consistent use of the colors white, brown and green brings a certain calmness between the otherwise fairly random placed elements. This seemingly random placement of trees, plant cages and furniture is in reality a precise positioning relative to the projector and the walking paths. The volumes containing extra spaces that are located as wooden sheds between the trees, have wooden slats of unequal thicknesses.

600Px-architecten__ylf1966_plant_omlaag___mens-530x331
Section

The real plants in the hanging cages, which from the beginning were an essential part of the plan and ensure good air quality and a green experience, were the biggest challenge in the design process. Initially CUBE looked at an automatic watering system, but in the end they opted to hang them on 10 electric hoists that are normally just in theaters. Every 4 weeks they will be lowered to take care of the hydroponic plants.

53ff6683c07a808be6000070_-t-park-cube-architecten__ylf1992_mens-669x1000

Sustainability was one of the key principles and reuse is a part of it. CUBE could reuse parts of the installations, and also for the furniture we went looking for used elements in the storage depots of the municipality. The pendant lights above the counter and some of the tables and chairs all come from here.

53ff6646c07a808be600006c_-t-park-cube-architecten__ylf1931-1000x667

Design: CUBE Architecten
Photography by Yvonne Lukkenaar

 

Via archdaily

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.